Egy nagyon jól felépített ház is tönkre mehet, ha nincs karbantartva, a legjobb autó is elromolhat, ha nem szervizeljük rendesen, és a legjobban termő gyümölcsfa is elszáradhat-megbetegedhet, ha nem gondozzuk rendszeresen. Ilyen esetben szinte mindenki szakemberhez fordul, megpróbálja megtalálni a legjobbat, legmegbízhatóbbat. Nagyon jó, hogy egyre többen gondolkodnak így akkor is, mikor a párkapcsolatuk kerül krízisbe, mikor a kapcsolat szorul „szervizelésre”. Kezd átalakulni a trend, már nem olyan nagyon ciki külső segítséget kérni, én is úgy gondolom, hogy nehéz helyzetben ez a legjobb döntés. Egyre többen gondolják úgy, hogy vannak helyzetek, amiket egy pár sajnos nem tud megoldani saját maga. Ha a párkapcsolaton szeretnénk dolgozni, célszerű a legjobb párterapeuta megtalálása.

 

Ki a legjobb párterapeuta a párnak?

Teljesen érthető, hogy ilyen esetben mindenki a legjobb szakembert keresi, hiszen a tét nem kicsi. Hosszú évek öröme és bánata, élményei és küzdelme, a közös jövőbe vetett hit, sok közös cél, terv és álom az, amit meg szeretnénk menteni ilyenkor.

Nekem meggyőződésem, hogy egy párterapeuta sem lehet a legjobb mindenkinek, de minden pár megtalálhatja  a legjobbat magának. Ahogy a netet böngészem, nem olyan egyszerű a dolog, tényleg nem irigylem a párokat, akik valóban jó párterapeutát keresnek. Ebben próbálok kicsit segíteni.

Talán a legfontosabb, hogy ha párterapeutát keresnek, akkor a legjobb párterapeuta tényleg párterapeuta. Az autós hasonlatnál megmaradva, ha a motorral van baj, akkor azért ideális, ha nem karosszérialakatoshoz fordulunk vagy mondjuk elvisszük lemosatni. Tényleg nagy a tét, nem mindegy, kihez fordulunk.
Nagyon sok negatív tapasztalatról hallottam én is a hozzám fordulóktól, és a neten is sok ilyen véleményt olvashatunk. Az egy dolog, hogy egy nagyon hasznos szakmáról alakulhat így ki rossz vélemény, de sokkal fájdalmasabb az, hogy a kapcsolat megjavításának reménye is eltűnhet.

Pedig ha egy pár mindkét tagja eltökélt és motivált a változás mellett, akkor a kapcsolat megmenthető, sőt javítható. Legjobb esetben pedig olyan mély, tiszta és örömteli is lehet, amilyen tán előtte soha nem is volt.
Érdemes utánanézni tehát keresgélés során a párterapeuta szakmai múltjának, tanulmányainak és képzéseinek, végzettségének. Ebben sokat segít például ez az oldal.

Kérdezzen ismerőst!

Amennyiben meg tudják tenni, kérdezzenek ismerősöket. A legjobb párterapeuta megtalálásának sokszor nehéz folyamatát meg tudja könnyíteni a hiteles ajánlás és referencia. Az internet sok mindent elbír, ezért lehet megbízhatóbb ez a fajta ajánlás. Ha ismerősöktől nem tudunk ilyet szerezni, akkor marad az internet. Érdemes időt és energiát belefektetni a dologba, sok múlik a jó választáson.

Ha elkezdődik a munka

Egy párnak a legjobb párterapeuta az a személy, akit mindkét fél el tud fogadni, szimpatikusnak és hitelesnek tartja, meg tud benne bízni. A párterápia során azért elég hasznos tud lenni, ha a kapcsolat van a fókuszban és nem azon kell dolgozni senkinek, hogy a terapeutával szembeni ellenállását vagy rossz érzéseit legyőzze.

A legjobb párterapeuta biztonságos légkört tud teremteni. Ez nagyon lényeges, mert az a tapasztalatom, hogy sokszor nehéz elkezdeni egy ilyen folyamatot, hiszen egy vadidegennek beszélni olyan dolgokról, amiket oly nehéz akár csak magunknak bevallani, vagy akár társunknak elmondani nagyon veszélyesnek tűnhet. Ez csak biztonságos környezetben tűnhet kevésbé veszélyesnek vagy idegennek.

A pár számára a legjobb párterapeuta türelmes. Nem akarja a saját tempóját rákényszeríteni a párra, tiszteletben tartja az ő saját ritmusukat. Jégcsákánnyal nem lehet gyémántot csiszolni.

A legjobb párterapeuta tisztában van szerepével. Nem gondolja az, hogy ő döntőbíró, vagy nála van a bölcsek köve. Így tevékenysége nem merül ki ítélkezésben vagy pusztán a tanácsok osztogatásában.

A pár számára a legjobb párterapeuta nem áll oda egyik oldal mellé sem. Pártatlan marad, mindkét felet meghallgatja, odafigyel igényeire és véleményére. Segít abban, hogy a pár tagjai jobban meg tudják hallani egymást, jobban meg tudják ismerni saját magukat, a másikat és a kapcsolatukat.

A legjobb párterapeuta nem pusztán a kommunikáción akar javítani. Segít megkeresni a pár erőforrásait, amik segítenek a kapcsolat javításában, és segít megtalálni a mélyben rejlő okokat (kapcsolati félelmek, hiányok, fájdalmak), amik a nem megfelelő kommunikációhoz vagy más tünetekhez vezetnek.

Remélem, tudtam segíteni. Ha kérdésük lenne vagy segítségre lenne szükségük, keressenek bátran!