Családterápia

Szkotniczky Péter párterapeuta, családterapeuta
06 20 334-4552

A családterápia olyan helyzetekben ajánlott, és nagyon hatékony, amikor a családi rendszer működésmódjának átalakítására van szükség. Ilyenkor új életmód, kapcsolatok, nevelési technikák kialakítására lehet szükség. A cél, hogy a családban élő minden családtag biztonságban, jól érezze magát, boldog legyen, az elszenvedett veszteségeken egymást segítve tudjanak túljutni. Az is lehetséges, hogy a család problémamegoldási-technikái hiányosak, emiatt van szükség segítségre.

 

A lelki problémák majdnem mindig kapcsolataink mentén érthetőek meg igazán. Ugyanúgy, ahogy megbetegedni is kapcsolatban lehet leginkább, természetesen a gyógyulást is az jelenti, ha a kapcsolataink (nagyobb) rendben vannak.

A családterápia során azért juthatunk el gyorsabban a kapcsolat javulásához, mert a változáshoz szükséges összes résztvevő megegyezésével tűzzük ki az elérendő célokat. Nagyon fontos, hogy a családterápia során minden résztvevő meg tudja fogalmazni és el tudja mondani az ő egyéni szempontjait. Kiderülhet, hogy az együttműködést az eltérő célok jelentősen megnehezítik. Ilyenkor az első lépés a közös nevező, a közös cél megtalálása – ezután a megvalósítás már könnyebben végbe mehet.

A családterápia során erőteljesen a jelenre fókuszálunk. Ez nem jelenti azt, hogy ne kerülhetnének szóba a múltbeli hatások, öröklött minták. A családterápia során azonban a hangsúly a jelen helyzeten illetve a múltnak a jelenre gyakorolt hatásán van.

A családterápia folyamata

Egy családterápiás ülés hossza általában másfél óra. Két terapeuta vesz részt a munkában, egy férfi és egy nő, így mindkét nemet (gondolkodásmódját, különbözőségeit stb) megjelenítik az ülésen.

 

Az ülésekre a terápia kezdeti időszakában kéthetente kerül sor, majd miután a kívánt változás elindul, általában a három-négyheti gyakoriságra térünk át.

Egy családterápiás folyamat több, egymástól jól elkülöníthető szakaszra osztható. A bejelentkezés után az első találkozás alkalmával zajlik az első interjú, amelynek során a terapeuták és a család megismerkednek egymással, illetve minden családtag elmondja a nehézségeit saját nézőpontjából.

Általában a második/harmadik ülés végére tudjuk közösen megfogalmazni a terápiás célt, amit a terápiás szerződés megkötése követ.

A közös munka két részből áll. Egyrészt a személyes találkozások alkalmával közösen dolgozunk, másrészt az ülésről a család a saját otthonába hazatérve, a két találkozás közötti időintervallumban, az ülések végén megbeszélt házi feladatokkal dolgozik.

A változás egyik legszükségesebb feltétele a motiváció, ha megvan, a legnehezebb élethelyzetekre is megtalálható a megoldás.

A kitűzött cél elérésekor közös egyetértésben a terápia lezárásra kerül.