Párterápia Budapest belvárosában

Szkotniczky Péter párterapeuta, családterapeuta
06 20 334-4552

Az, hogy ezeket a sorokat olvassa, azt jelenti, hogy az első, sokszor nagyon nehéz lépésen már túl van, túl vannak. Felismerték, hogy szeretnék kapcsolatukat rendbe hozni, és talán már találkoztak azzal az igen gyakori felismeréssel, hogy a gyakran használt saját eszközeikkel ez már nem megy, ezért a párterápia mellett döntöttek.

A következő lépés a megfelelő párterapeuta vagy párterapeuták, illetve a módszer kiválasztása. Ebben próbálok segíteni ezen az oldalon. A következő témákról olvashatnak:

Mikor döntsünk a párterápia mellett?

Érzelmekre Fókuszáló Párterápia

Mire érdemes figyelni párterapeuta választásánál?

Gyakori kérdések

Rólam

„Ami elromlott,
meg lehet javítani,
Ami jó, még jobbá lehet tenni.”

Mikor döntsünk
a párterápia mellett?

Megelőző céllal, preventív jelleggel
 • Ha kapcsolatuk jó és szeretnék még jobbá tenni
 • Ha úgy gondolják, kisebb problémák akadnak a kapcsolatban (pl. kommunikációs nehézség)
 • Ha életciklus-váltás előtt vannak (pl. házasságkötés, gyermek születése)
Nagyobb elakadás esetén
 • A kapcsolatban már megjelennek nagyobb konfliktusok, feloldhatatlannak tűnő ellentétek és gondolkozásbeli különbségek
 • A felmerülő viták már nem érvek megismertetése, hanem félelmetes, nehezen kezelhető érzelmek csatája
 • Ha úgy érzik, távolabb kerültek egymástól, egyre nagyobb a csend
 • Csökken az intimitás
 • Meddőséggel, fogantatás nehézségeivel küzdenek
 • Hűtlenség, bizalomvesztés esetén
Ha már úgy érzik, együtt már nem megy tovább
 • Komoly krízisben vannak
 • Teljesen bizonytalanok kapcsolatuk jövőjében, emiatt döntésképtelennek érzik magukat
 • Felmerült a válás gondolata

Érzelmekre Fókuszáló Párterápia

Sokféle terápiás módszer megismerése és kipróbálása után az Érzelmekre Fókuszáló Párterápia módszerét választottam, mert ezt találom a leghatékonyabb és hosszú távon is nagyon jó eredményeket felmutató módszerrel. Számtalan kutatás, tanulmány és publikáció alátámasztja hatékonyságát és eredményességét.

Az Érzelmekre Fókuszáló Párterápia módszerét Dr. Susan Johnson és Les Greenberg dolgozta ki. Jelenleg a világ egyik legkutatottabb és leghatékonyabb párterápiás módszere. Az eddigi tapasztalatok alapján a terápiában részt vevő párok 90%-a javulást ért el, 70-73%-a teljesen felépült a párkapcsolati krízisből, és a terápia befejezését követően is tovább javult kapcsolatuk.

Ez a módszer segít a pároknak a bizalom újraépítésében  és megerősítésében. A terápia hatására a párok közti kommunikáció tisztább lesz, a konfliktusok megoldást nyernek. A párok megtanulhatják egymás érzéseit felismerni és azokra egy konstruktív, szeretetteljes választ adni.

Mikor hatékony a párterápia?

A párterápia akkor hatékony, ha a pár mindkét tagja elkötelezett a változás, és az ezzel járó közös munka mellett. Fontos, hogy a párterápia egy közös cél elérése érdekében történjen, és ezzel a céllal mindketten egyetértsenek.

A párterápia folyamata több annál, mint hogy heti vagy kétheti rendszerességgel részt vesznek az ülésen. A változások elérése érdekében lényeges, hogy az ülésen felismert és megértett dolgokat magával vigye a pár, és a két ülés közötti időben foglalkozzon vele.

Mire érdemes figyelni párterapeuta választásánál?

Lényeges, hogy szakmailag megfelelő személyt válasszanak, akinek valóban megvan a megfelelő képzettsége és szakmai tapasztalata, szerepel a Magyar Családterápiás Egyesület család- és párterapeuta névjegyzékében. A képzettséget viszonylag könnyű leellenőrizni, ide kattintva.

Alapvetően kétféle módon dolgoznak a párterapeuták. Egyedül vezetik az üléseket vagy kettős vezetéssel. (Ez esetben ideális, ha egy férfi és egy női párterapeuta vezeti azt). Én is találkozom egyedül párokkal, és kolléganőmmel tartunk kettős vezetésű párterápiát. Azt, hogy melyik párterápiás módszert választják, csak Önökön múlik.

Fontos, hogy mindkettőjük számára szimpatikus legyen mind a választott módszer, mind a választott terapeuta.

Olyan terapeutát válasszanak, aki nem döntőbíró vagy megmondóember, nem ad konkrét tanácsokat. Kapcsolatuknak Önök a legjobb szakértői. Egy jó párterapeuta csupán segít önmaguk és párkapcsolatuk jobb megértéséhez, segít ismét találkozni úgy, hogy biztonságban és szeretve érezzék magukat.

Gyakori kérdések

1. Mi történik a párterápia alatt?
A párterápia folyamán mindkét partner lehetőséget kap arra, hogy megossza esetleges gondjait és azt, hogyan látja a kapcsolatot, amelyben élnek. A párterápia a kapcsolat újraépítésére fókuszál. Ahhoz, hogy a párterápia sikeres legyen, szükséges, hogy mindkét partner részt akarjon venni benne, és akarjon dolgozni a kapcsolat javításáért.

2. Milyen hosszú egy ülés és milyen sűrűn kell jönnünk?
Az ülések hossza 80-90 perc.  Az ülések közt eltelt idő kérdésének eldöntése az Önök kezében van. Az a tapasztalatom, hogy hasznos, ha az ülésekre – főként a terápia kezdeti szakaszában – hetente kerül sor. De nem szabad elmenni amellett, hogy ez sok mindentől függhet (az Önök időbeosztásától, anyagi helyzetétől stb.), így ezeket is figyelembe veszem.

3. Milyen hosszú a párterápia folyamata?
Általában a folyamat 5-18 ülést vesz igénybe.

4. Mi a helyzet akkor, ha férjem/feleségem nem hajlandó részt venni párterápián?
Ez esetben is érdemes eljönni egy első, egyéni ülésre. Ezen az ülésen át tudjuk beszélni kapcsolatuk nehézségeit és megpróbálhatunk találni egy módot arra, hogyan tudja ezt megbeszélni társával. Az sem lehetetlen, hogy társa később csatlakozik a folyamatba. Ha mégis visszautasítja a terápiát, Önnek akkor is lehetősége van, hogy megváltoztassa kapcsolatuk dinamikáját azáltal, hogy megtapasztalja, hogyan lehet másként, előrevivő módon viselkedni a kapcsolatban. Egy kapcsolatban egyéni munkával is el lehet érni a kívánt változást.

5. Kinek az oldalára fog állni a párterápia során?
Sok pár aggódik amiatt, hogy a terapeuta vajon melyik oldalt fogja támogatni, kinek az oldalára fog állni? Szerencsére a párterápia nem az oldalakról szól. Az nem segít, ha a párterapeuta bíróként viselkedik, és úgy gondolja, eldöntheti kinek van igaza és kinek nincs. Ennél sokkal fontosabb, hogy hogyan kommunikálnak, hogy megértsék egymást, és hogy felvállalják az esetleges problémákat. A párterápia legfőbb célja, hogy a párkapcsolatuk „oldalán” dolgozzunk és haladjunk.