Az Érzelmekre Fókuszáló Párterápia módszerét Dr. Susan Johnson és Les Greenberg dolgozta ki. Jelenleg a világ egyik legkutatottabb és leghatékonyabb párterápiás módszere. Az eddigi tapasztalatok alapján a terápiában részt vevő párok 90%-a javulást ért el, 70-73%-a teljesen felépült a párkapcsolati krízisből, és a terápia befejezését követően is tovább javult kapcsolatuk.
Ez a módszer segít a pároknak a bizalom újraépítésében  és megerősítésében. A terápia hatására a párok közti kommunikáció tisztább lesz, a konfliktusok megoldást nyernek. A párok megtanulhatják egymás érzéseit felismerni és azokra egy konstruktív, szeretetteljes választ adni.

Gyakori kérdések

1. Mi történik a párterápián?
A párterápia folyamán mindkét partner lehetőséget kap arra, hogy megossza esetleges gondjait és azt, hogyan látja a kapcsolatot, amelyben élnek. A párterápia a kapcsolat újraépítésére fókuszál. Ahhoz, hogy a párterápia sikeres legyen, szükséges, hogy mindkét partner részt akarjon venni benne, és akarjon dolgozni a kapcsolat javításáért.

2. Milyen hosszú egy ülés és milyen sűrűn kell jönnünk?
Az ülések hossza 80-90 perc.  Az ülések közt eltelt idő kérdésének eldöntése az Önök kezében van. Az a tapasztalatom, hogy hasznos, ha az ülésekre – főként a terápia kezdeti szakaszában – hetente kerül sor. De nem szabad elmenni amellett, hogy ez sok mindentől függhet (az Önök időbeosztásától, anyagi helyzetétől stb.), így ezeket is figyelembe fogjuk venni.

3. Milyen hosszú a párterápia folyamata?
Általában a folyamat 12-18 ülést vesz igénybe.

4. Mi a helyzet akkor, ha férjem/feleségem nem hajlandó részt venni párterápián?
Ez esetben is érdemes eljönni egy első, egyéni ülésre. Ezen az ülésen át tudjuk beszélni kapcsolatuk nehézségeit és megpróbálhatunk találni egy módot arra, hogyan tudja ezt megbeszélni társával. Az sem lehetetlen, hogy társa később csatlakozik a folyamatba. Ha mégis visszautasítja a terápiát, Önnek akkor is lehetősége van, hogy megváltoztassa kapcsolatuk dinamikáját azáltal, hogy megtapasztalja, hogyan lehet másként, előrevivő módon viselkedni a kapcsolatban. Egy kapcsolatban egyéni munkával is el lehet érni a kívánt változást.

5. Kinek az oldalára fog állni a párterápia során?
Sok pár aggódik amiatt, hogy a terapeuta vajon melyik oldalt fogja támogatni, kinek az oldalára fog állni? Szerencsére a párterápia nem az oldalakról szól. Az nem segít, ha a terapeuta bíróként viselkedik, és úgy gondolja, eldöntheti kinek van igaza és kinek nincs. Ennél sokkal fontosabb, hogy hogyan kommunikálnak, hogy megértsék egymást, és hogy felvállalják az esetleges problémákat. A terápia legfőbb célja, hogy a párkapcsolatuk „oldalán” dolgozzunk és haladjunk.

 

Párterápia