Szokták mondani, hogy egy kapcsolat olyan, mint a növény vagy a virágok. Ha nem ápoljuk, nem lesz jó vége.

Nagyon igaz ez a mondás. Ha lesz egy növényünk (és életben akarjuk tartani), megismerjük azt. Utánanézünk vagy tapasztalatok útján megismerjük, hogy a fényt szereti-e vagy az árnyékosabb helyeket, milyen sűrűn és mennyit kell locsolni, milyen talajban érzi jól magát, kell-e neki tápoldat, kell-e metszeni? Sokan vannak, akik még beszélnek is hozzá és simogatják, mert azt tapasztalják, ettől jobban fejlődik – hálás lesz érte.

Hogy egy kicsit bonyolultabb legyen a történet, a kapcsolatot úgy is el lehet elképzelni, mint egy növényt, ami időnként valaminek hatására változtat igényein. Képzeljünk csak bele: a megszokott vízmennyiség nem elég, vagy túl sok, hirtelen azt vesszük észre, hogy növényünk mintha már jobban szeretne a fényt, miközben eddig az árnyékban szeretett ücsörögni. (Már ha tudnak a növények ücsörögni.) Időnként nagyobb helyre van szüksége, utána meg beéri a kisebbel.

Mivel mi magunk is folyamatosan változunk (ideális esetben fejlődünk), a kapcsolatunk sem lehet mindig ugyanolyan, mint az első napokban-hetekben. Azon túl, hogy változnak belső igényeink és társunk belső igényei is, külső változások is bekövetkeznek. Megismerkedünk, randevúzunk, elkezdődik az elköteleződés, elkezd kialakulni a közös érdeklődés. Utána összeköltözünk, összeházasodunk már egy új rendszerben találhatjuk magunkat. Jó esetben elkezdenek megérkezni a gyerekek, új szerepekkel találkozunk. A gyerekek fejlődnek és nőnek, óvodába és iskolába kezdenek járni, megismerkedünk “ismeretlen” arcukkal a kamaszkorban… Persze eközben történhetnek munkahelyi változások is. Mind-mind új helyzet, amiben nagyon ritka, hogy az igények ugyanazok maradnak. Talán másképp szeretnénk pihenni, kikapcsolódni, együtt lenni. Az is előfordulhat, hogy kialakul a vágy arra, hogy több saját-idő, én-idő legyen. Olyannal is találkozhatunk, hogy valakinek megváltozik a szeretetnyelve. Sok minden változhat.

Talán egy kivétellel, ami minden kapcsolat alapja: a vágy a biztonságos kötődésre mindig jelen van. Jó esetben kielégülve, és a pár tagjai érzik, hogy szeretve, tisztelve vannak, hogy a másik elérhető számára, hogy társának fontos ember, sőt, ki merem mondani, ő a legfontosabb.

Az Ön kapcsolatában mit jelent a fény? Elég van belőle?
Mi jelent a víz?
Mitől él jól?
Mire lenne még szükség?